Naam: Angela Smits 

Leeftijd: 52 jaar

 

Wat is je aandoening? 

Borstkanker, 3 cm, met uitzaaiing naar de de lympfeklieren. Lymfemie/verwijderen van lymfe, kan leiden tot zwelling, infecties en wondjes. Het kan ook het immuunsysteem beïnvloeden. 

 

Hoe kwam je erachter/ wat is er gebeurd? 

Bij bevolkingsonderzoek.  

Dit was het eerste bevolkingsonderzoek. Door corona liepen ze achter, normaliter begint dit met de 50e levensjaar. Ik werd net 51. Normaal zou ik 1 jaar eerder aan de beurt zijn geweest. 

 

Welke wegen heb je bewandeld? 

Eerst de chemokuren gehad, toen operatie, 15 bestralingen en nu nog steeds met hormoontherapie bezig.  Tabletvorm 1 maal per dag 

Ontsteking opgelopen 3 weken na de operatie in de linker kant. Toen werd ik teruggefloten dat het niet goed was. Inmiddels opgelost. Flink ziek van geweest. Koorts hebben, in de nacht wakker worden van de kou. Rillen. Terug in bed met een dikke vest om het een beetje warm te kijken. Dat was niet prettig. 

 

Na wondzorg, vrij snel bestralingen gekregen. Viel tegen omdat “alles” vrij goed is verlopen. Ergste gehad, naderhand de ontstekingen. Dit heeft me meer gedaan dan de chemokuren. Daarnaast is de conditie goed en omdat ik een goede conditie heb zijn de chemo's makkelijker verlopen bij mij. Al om al een flinke weg om te bewandelen. Ziekenhuis, Bernhoven, heeft me absoluut goed opgevangen. Specialist: Hariëtte van mammacare verpleegkundige. Daar kon ik altijd terecht.  

 

Hoe is het nu? 

Bijna een jaar verder. Gaat eigenlijk best goed. Zou willen dat het sneller ging. Conditie wordt steeds beter en ik ben nog niet waar ik wil zijn. Nog wel eens moe. Aantal weken geleden begon ik met een energielevel van 5,5 nu inmiddels is dit een 7,5. 

 

Merk je dat je goed moet luisteren naar het lichaam? 

Vind ik wel lastig. Lastig om mezelf hieraan toe te geven, omdat ik mijn energie nog herken van voordat ik borstkanker kreeg. Dat is mijn standaard.  

 

Wat betekend sport en bewegen voor je? 

Dat is een goede. Heel veel. Fit voelen weer. Fietsen is altijd mijn passie geweest. Ik wil graag weer in de groep fietsen. Erbij horen zonder klachten. Niet de langzaamste zijn van de groep. Dat ben ik nu nog wel. Wil weer voorop. 

 

Heeft de senso pro jou nog iets geleerd? 

Meer balans. Fysiek balans. Je kunt er alles mee trainen. Viel wel mee met spierpijn. Had ik erger verwacht. Je traint de spieren en conditie tegelijkertijd en dat is wel belangrijk om weer op te bouwen. 

 

In het dagelijks leven? Wat voor invloed: 
Ik ben nog niet volledig aan het werk i.v.m. vermoeidheid. En ‘s avonds een feestje betekend van tevoren goed rusten. Verder bewegen. Levert energie op. 

Goede voorbeelden!

Naam: Jeroen Snijders

Leeftijd: 48 jaar

 

Welke aandoening?

Een bacterie in de shunt van linker kamer naar rechter boezem in het hart. De aorta kwam onder druk te staan, waardoor er veel klachten ontstonden.

 

Hoe kwam je erachter?

- griepverschijnselen eind 2018

- algehele misere

- longontsteking

- bloedarmoede

Na 2 maanden met bovenstaande klachten rond te hebben gelopen ben ik doorverwezen naar het ziekenhuis. Daar ben ik 9 maanden in een onderzoeksfase belandt, waana de diagnose (eindelijk) vastgesteld is.

 

Welke weg heb je bewandeld?

- Februari 2020 een open hart operatie

Door de corona was de reguliere zorg uitgesteld en niet aanwezig voor mij. Ik heb in de 2 jaar die volgde, veel te maken gehad met vermoeidheid, onzekerheid en angst. 

Totdat ik in augustus 2023, eindelijk, met het revalidatietraject kon beginnen in het ziekenhuis. Hier kreeg ik de juiste handvatten aangereikt om om te kunnen gaan met mijn aandoening.

 

Hoe is het nu?

Hartstikke goed! Mijn conditie is veel beter en ik heb veel meer energie! De klachten zijn verdwenen en ik kan alle dagelijkse handelingen weer aan.

 

Wat betekent sport en bewegen voor je?

Alles! Om mijn energie op pijl te houden is het belangrijk om de handvatten uit het revalidatieprogramma te blijven uitvoeren. Dat betekent dat ik op  een bepaalde wattage moet fietsen en roeien. Cardiotraining is heel belangrijk voor mij, waardoor mijn kwaliteit van leven verbetert is.

 

 

Naam: Sjef Groenemans

Leeftijd: 74 jaar

 

Welke aandoening?

NAH, wat staat voor Niet Aangeboren Hersenlestsel. 12 Jaar geleden heb ik een hersenbloeding gehad.

 

Wat is er gebeurd?

Geen idee! Ik werd wakker op de IC van het ziekenhuis en ik kon niks meer. Praten, lopen en mijn geheugen...alles was weg! 

 

Welke weg heb je bewandeld?

Een half jaar heb ik intensief gerevalideerd. Alles moest ik opnieuw aanleren. Daarna ben ik thuis rustig verder gegaan met wandelen en fietsen. Uiteindelijk heb ik de draad bij BodyVision ook weer opgepakt.

 

Hoe is het nu?

Heel goed! Door balans te houden in mijn dagelijkse routines, geniet ik weer van het leven.

 

Wat betekent sport en bewegen voor je?

Alles! Als ik niet had gesport voor mijn hersenbloeding, was ik wellicht hier niet meer geweest.

Om mijn hersenen fit te houden ga ik 1 keer per week schaken, elke dag fiets en/of wandel ik en 3 keer per week doe ik aan krachttraining bij BodyVision.